Kompostování v zahradě pro amatéry: Vše, co potřebujete vědět
Máte zahradu? Tak potom by v ní neměl chybět ani praktický a ekologický kompostér. Díky němu si totiž zajistíte snadný přísun živin pro vaše rostlinky. Navíc se ekologicky a efektivně zbavíte kuchyňských zbytků či zahradního odpadu.
Pokud jste ještě nepropadli kompostování, věříme, že tento článek všechno změní. Jedná se totiž o velmi praktickou zahradní aktivitu, která vás nebude stát téměř nic a přinese vám kopec benefitů. Sami si vytvoříte úrodné hnojivo bohaté na humus, které prospěje vašim rostlinám, květinám a plodinám. Zároveň snížíte váš objem biologického odpadu a namísto vyhazování do komunálu jej efektivně využijete.
Jak a kde začít při kompostování?
V první řadě je ideální mít zahrádku, ať už vlastní nebo komunitní, kde můžete kompostovat společně. Jednoduše potřebujete prostor pro umístění kompostéru a také podmínky, ve kterých dokážete kompost následně i využít. Ideální je umístit kompostér dále od obytného prostoru, abyste předešli zápachu, který je přirozenou součástí kompostování. Umístění v polostínu či stínu však nepříjemné pachy minimalizuje, a to zejména v letních měsících.
Kompostovat lze také na terase či balkoně, nebo dokonce v interiéru. V takových podmínkách je však ideální menší kompostér do domácnosti, například s využitím žížal. Výsledný kompost a žížalový čaj, který vznikne, můžete skvěle využít pro vaše pokojové i balkonové rostlinky nebo je darovat sousedům. Mnohé bytové domy již dnes disponují i společnými kompostéry, které bývají často umístěny u popelnic.
Pokud nemáte přístup ke společnému kompostéru, prvním krokem je pořídit si jeden vlastní. V našem e-shopu naleznete několik velikostí od menšího 380 litrového kompostéru po 1600 litrový kompostér. Objem je vhodné zvolit podle velikosti vaší zahrádky, přičemž platí, že 1 m2 zahrady = přibližně 1 litru objemu kompostéru. Záleží také samozřejmě na tom, na co všechno se chystáte výsledný kompost využívat, jestli chcete mít větší zásobu na darování, zda prodej a podobně.
Naše lehké plastové kompostéry jsou jednoduché na manipulaci, mají dlouhou životnost a jsou odolné vůči povětrnostním vlivům. Černá barva materiálu urychluje rozklad kompostu a výklopné víko zase usnadňuje plnění. Kromě kompostéru už nepotřebujete téměř nic víc. Postačí vám už jen kbelík či kolečka na svoz zahradního odpadu, lopata na provzdušňování a přehazování, a troška trpělivosti k tomu.
Základní pravidla kompostování
Kompostování není žádná velká věda a zvládne jej každý zahrádkář-začátečník. Postačí dodržet několik pravidel, týkajících se převážně materiálového složení kompostu. Ten by měl být totiž tvořen 2 hlavními složkami: uhlíkatými a dusíkatými. Ideální poměr mezi nimi je 30:1 ve prospěch uhlíkatých složek.
- Uhlíkaté složky tvoří tvrdší a dřevnatější materiály typu suché či vlhké listí, dřevní štěpka, nebělený papír, sláma, případně menší množství novin či kartonu. Tyto slouží jako drenáž, provzdušňují kompost a odvádějí přebytečnou vlhkost.
- Dusíkaté složky tvoří měkké a vlhké složky, tedy zejména bioodpad z kuchyně nebo šťavnatý odpad ze zahrady. Ten může být tvořen posekanou trávou z sečení, plevelem, spadaným ovocem či dokonce trusem hospodářských zvířat.
Kompost by měl vždy obsahovat obě tyto složky v co nejideálnějším poměru. Nepotřebujete k tomu žádný měřič, stačí použít senzorické schopnosti. Nejlepším ukazatelem je vlhkost směsi. Ta by měla být po stisku kompaktní, ale ne příliš mokrá. Pokud po stlačení bude držet tvar a vyprodukuje jen pár kapek vody, kompost je ideální.
Pro dosažení kvalitního kompostu je také třeba dusíkaté a uhlíkaté složky dobře promíchat a pravidelně je přehazovat a provzdušňovat. Platí, že pokud je kompost příliš mokrý nebo se rozkládá rychle a zapáchá, je třeba jej zpřehazovat a přidat uhlíkatou složku. Pokud je naopak příliš suchý a rozklad probíhá pomalu, je třeba jej zalít vodou, případně přidat i dusíkatý materiál.
Jak založit kompost?
Pokud jste dosud nekompostovali, musíte kompost nejprve založit. Ideálním obdobím je podzim, neboť tehdy vzniká nejvíce zahradního odpadu. Při zakládání je vhodné nejprve vyhloubit mělkou jámu a vytvořit podklad pro kompostér z vrstvy zeminy či písku. Následně do kompostéru naskládejte základní hrubší vrstvu (cca 10 cm) uhlíkatého materiálu např. dřevní štěpky, posekaných větviček či vlhkého listí. Pokračujte standardním přidáváním uhlíkatého (vše dřevnaté) i dusíkatého materiálu (vše šťavnaté), nezapomeňte směs přehazovat a provzdušňovat. Pro urychlení tvorby potřebných bakterií a mikroorganismů můžete použít také startér nebo již hotový kompost.
Co patří a nepatří do kompostu?
- Kuchyňský bioodpad rostlinného původu
- Nahnilé ovoce a zelenina
- Vajíčkové skořápky, pecky, ořechové skořápky
- Trus hospodářských zvířat, srst, peří
- Papírové obaly z vajíček, použité papírové utěrky, nebělený papír a karton v malém množství
- Posekaná tráva, plevel, seno, sláma, piliny
- Dřevní štěpka a posekané větve
- Použité čajové sáčky, káva
Pozn.: Všechny složky by měly být před kompostováním posekané či podrcené na malé části.
- Odpad živočišného původu – maso, kosti, mléčné produkty
- Zbytky tepelně upravených jídel
- Slupky z citrusů (pouze v malém omezeném množství)
- Výkaly psů a koček
- Noviny (pouze v malém omezeném množství)
- Prach, popel, špína
- Plasty, sklo, textil, kov, bělený papír
- Chemikálie, léky, barvy či oleje
Jak kompost využít?
Když už víte, jak kompost vytvořit a jak o něj pečovat, je třeba už jen trpělivě čekat na výsledky vaší práce. Kvalitní kompost potřebuje svůj čas, proto hotové hnojivo v podobě úrodné černé zeminy můžete očekávat od 6 měsíců do 2 let od založení. Ve vaší zahradě, na balkoně i v bytě pro něj najdete široké využití – hnojení stromků, zeleniny, zahradních květin i pokojových rostlin. Kompost můžete míchat se zeminou v různém poměru a využít jej při výsadbě, přesazování i pravidelné péči o vaše rostliny. Odmění se vám krásnými květinami a bohatou úrodou.